Bart Bloemsaat uit Elst wint nationale EUSO 2021

Top 6 EUSO2021
Foto: SLO

De nationale eindronde van de European Union Science Olympiad (EUSO) vond plaats op 31 maart aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Op de foto is de top 6 EUSO 2021 te zien. V.l.n.r. Tristan van der Beek, Kieran Houtgraaf, Bart Bloemsaat, Revi Gerner, Kees den Tex, Sophie Bekkering.

Bart Bloemsaat uit de 5e klas van het Stedelijk Gymnasium in Nijmegen kwam als overtuigende winnaar uit de bus. Hij behaalde de hoogste score op de drie opdrachten. Met vijf andere toppers zal hij Nederland vertegenwoordigen op de internationale EUSO.

Team dat Nederland vertegenwoordigt op de internationale EUSO

EUSO
Bart Bloemsaat

Naast Bart zijn dat:

 • Kees den Tex, Gemeentelijk Gymnasium Hilversum (2e plaats).
 • Kieran Houtgraaf, Utrechts Stedelijk Gymnasium (3e plaats).
 • Tristan van der Beek, OBS Winkler Prins, Veendam (4e plaats).
 • Revi Gerner, RSG Tromp Meesters, Steenwijk (5e plaats).
 • Sophie Bekkering, Praedinius Gymnasium, Groningen (6e plaats).

Zij gaan Nederland vertegenwoordigen op de 19e internationale EUSO. Deze wordt georganiseerd door Hongarije van 9 t/m 14 mei. Vrijwel alle EU-landen nemen er deel aan mee. Vanwege corona vindt deze internationaal voor het eerst in hybride vorm plaats. Leerlingen voeren de praktische opdrachten uit onder internationaal online toezicht. Dit vindt plaats op een centrale locatie in hun eigen land. De resultaten worden doorgespeeld naar Boedapest in Hongarije. Daar beoordeelt de wetenschappelijke jury de inzendingen en worden de winnaars in een livestream bekendmaakt.

Jaarlijkse olympiade, maar dan anders

De EUSO vindt jaarlijks plaats. Het is bedoeld om leerlingen te enthousiasmeren voor natuurwetenschap & technologie en om hen uit te dagen en de kans te geven te excelleren. Deelnemers zijn bij de start van de wedstrijd 16 jaar of jonger. Ze voeren interessant wetenschappelijk onderzoek uit op het gebied van biologie, natuurkunde en scheikunde. Naast kennis en praktische vaardigheden zijn plannen en creativiteit belangrijke aspecten bij deze teamwedstrijd.

Normaliter werken de leerlingen in (school)teams van drie en worden ook als zodanig geselecteerd. Vanwege de lockdown konden de regionale voorrondes op hogescholen en universiteiten niet plaats vinden. Daardoor is besloten om leerlingen die eerder succesvol meegedaan hebben aan de IJSO (International Junior Science Olympiad), nu uit te nodigen voor de nationale eindronde van de EUSO. De selectie was deze keer dus in eerste instantie individueel.

Practicum in coronatijd op de Radboud Universiteit

Voor het eerst sinds lange tijd konden er weer scholieren ontvangen worden op de RU om practicum te doen. De strenge veiligheidsregels met looproutes en gelaatsschermen waren door de leerlingen goed op te volgen. Ze waren ontzettend blij dat ze weer eens konden experimenteren. Bovendien nog wel op een universiteit in ‘echte’ labzalen. Voorzien van alle moderne apparatuur en hulpmiddelen en een uitstekende ventilatie!

De praktische opdrachten

De leerlingen bepaalden het afgegeven elektrisch vermogen van een dompelaar bij verschillende stroomsterktes. Ze bekeken de bruinkleuring van appels en onderzochten met behulp van een spectrofotometer welke stoffen gebruikt kunnen worden om deze bruinkleuring tegen te gaan. Verder kregen de leerlingen de opdracht om experimenteel te achterhalen welke verschillende stoffen in twaalf genummerde potjes zaten.

Prijsuitreiking

De prijzen werden uitgereikt door Tom Bloemberg, practicumcoördinator van het Education Institute for Molecular Sciences van de RU en Emiel de Kleijn, olympiadencoördinator bij SLO.

“Het was erg leuk om na meer dan een jaar weer eens een activiteit voor scholieren op de RU te mogen organiseren! De zes winnaars mogen mee naar de internationale finale in Nijmegen, georganiseerd door Hongarije. Je mag op je plek blijven zitten, ik breng je medaille naar je toe en die moet je dan zelf omhangen. Want zo hoort dat tegenwoordig, heb ik op televisie gezien”

aldus Bloemberg tijdens de prijsuitreiking.

De Kleijn bedankte de RU voor de goede en vooral ook veilige organisatie onder deze complexe omstandigheden. Hij dankte alle leerlingen voor hun aanwezigheid en inzet. Hij wenste hen veel succes toe bij het vervolg van hun, hopelijk bèta, carrière.

Organisatoren en initiatiefnemers

De regionale voorrondes worden normaliter gehouden aan:

 • De HAN University of Applied Sciences in Arnhem en Nijmegen.
 • Radboud Universiteit.
 • Rijksuniversiteit Groningen.
 • Universiteit Leiden.
 • Universiteit Maastricht.
 • Universiteit van Amsterdam.
 • Universiteit Twente.
 • Universiteit Utrecht.
 • Vrije Universiteit Amsterdam.
 • Wageningen Universiteit.

De EUSO is een initiatief van SLO, Radboud Universiteit en Rijksuniversiteit Groningen. Het evenement krijgt ondersteuning door Wageningen Universiteit, het ministerie van OCW, ASML en de Nederlandse Vereniging voor het Onderwijs in de Natuurwetenschappen (NVON). Uitgeverij Malmberg, Noordhoff Uitgevers, KNCV (Koninklijke Nederlandse Chemische Vereniging), Texas Instruments en Wetenschap in Beeld stellen prijzen beschikbaar.

♦♦♦

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden