MultiFunctionele Accommodatie De Haar officieel in gebruik genomen

Randwijk – De MultiFunctionele Accomodatie De Haar (MFA) is zaterdag 25 september officieel in gebruik genomen.  ‘De prachtigste, meest duurzame, gezelligste en mooiste multifunctionele accommodatie… van Randwijk,’ noemde voorzitter Roelof Gaasbeek het gloednieuwe pand.

Het moest allemaal passen binnen de coronaregels van dit moment, dus het werd geen groot feest zoals eigenlijk de planning was. Het aantal bezoekers was beperkt. Dat wil niet zeggen dat er geen feest komt. Zodra het mogelijk is, met versoepelde coronaregels, komt er een groot feest waar heel Randwijk en wijde omgeving welkom is.

multifunctionele accommodatieWarm onthaal

Big Band Overbetuwe speelde leuke muziek bij de ingang. Wethouder Wijnte Hol liet samen met Roel Gaasbeek, voorzitter van beheerstichting De Haar, duiven los van Postduivenvereniging De Lingebode. Daarbij sprak Jan Sival van De Lingebode de wens uit:  ‘Moge het succes van de samenwerking in De Haar naar alle vier windstreken uitvliegen’. Dit wordt door alle gebruikers van de MFA van harte ondersteund.

Terug binnen zorgden  Activiteitencommissie en EMM voor snacks en koffie met een gebakje van de Randwijkse Bakblokjes. Voorzitter Roelof Gaasbeek las voor uit zijn dagboek rond de bouw van De Haar en de wethouder sprak met lof over de hartelijke houding van Randwijk en dat de MFA een perfecte plek is om samen van alles te ondernemen. Daarna bood hij als cadeau drie Nederlandse vlaggen aan met wimpels, want “de regenboogvlag hebben jullie al.”

Tijdlijn ontstaan MFA De Haar

 • 1946 : Op het terrein achter de boerderij De Haar worden barakken gebouwd voor tijdelijke bewoning door de bouwvakkers die uit heel Nederland komen om de kapotgeschoten dorpen in de Betuwe weer op de bouwen.
 • Jaren ’50/’60 : Het terrein wordt “Woonoord De Haar” In de barakken worden Molukse gezinnen gehuisvest, die door de Nederlandse regeringmet grote beloften naar Nederland zijn gehaald.
 • 1971 : Ingebruikname voetbalveld met een bouwkeet als clubhuis.
 • 11 februari 1972 : Officiële oprichting VV Eendracht Maakt Macht (EMM).
 • 1978 : Eerste steenlegging nieuwe kantine EMM gebouwd door de leden zelf.
 • 2015 : Eerste gesprekken over een mogelijk gezamenlijk nieuw gebouw voor Randwijkse activiteiten.
 • 2017 : Haalbaarheidsonderzoek MFA vanwege slechte conditie van zowel EMM kantine als Dorpshuis waarin ook SV De Treffers hun schietbaan hebben. In maart besluit gemeente Overbetuwe voor zo’n 2 miljoen bij te dragen aan de bouw van een multifunctionele accommodatie.
 • Februari 2018 : Overleg EMM, De Treffers en Dorpshuis leidt tot een aanbesteding voor ontwerp. Architectenbureau E.V.A. maakt definitief ontwerp MFA De Haar. Het uiterlijk van het gebouw is geïnspireerd op de woonbarakken die eerder op het terrein stonden. Duurzaamheid d.m.v. zonnepanelen en isolatie is een belangrijk punt van aandacht bij de bouw. Er komt een wedstrijdschietbaan van 25 meter in de kelder, twee zalen met horeca, vergaderruimtes, een keuken, kleedkamers met sanitair, een lift en rolstoeltoegankelijke entree.
 • 20 december 2019 : Eerste schep in de grond.
 • Juni 2020 : Oplevering van MFA De Haar, ondanks wat vertraging door de corona pandemie.
 • December 2020 : Eerste openbare dorpsactiviteit De Haar: een kinderschaatsbaan op de parkeerplaats.
 • 27 februari 2021 : Tekst en beeld bijd e entree over de geschiedenis va het terrein. Deze wordt in klein gezelschap onthuld door Molukse oud-bewoners van Woonoord De Haar.
 • Maart 2021 : Trainingen EMM straten weer na de lockdown. Kleedkamers en bar worden in gebruik genomen. De boekencel wordt buiten op de parkeerplaats neergezet.
 • April 2021 : Sluiting Dorpshuis Randwijkse Hof. Voorzichtige start activiteiten met inachtneming van coronamaatregelen. MFA De Haar biedt onderdak aan EMM, De Treffers, dorpsactiviteiten als yoga, Big Band Overbetuwe, glas-in-lood-cursus, koorrepetities, Duivensportvereniging De Lingebode, Kinderspeelweek, koersbal, parkeerterrein voor buurtbus, pubquizzes en live muziek.
 • 25 september 2021 : Officiële opening in besloten kring vanwege coronamaatregelen.
 • Later zodra de coronamaatregelen het toelaten : Groot openingsfeest voor Randwijk en wijde omgeving.

multifunctionele accommodatieRondleiding

De groep kreeg een kleine rondleiding in de kelder van de MFA. Niet alles was te bezichtigen, want de kleedkamers werden gebruikt door EMM en gastploeg Jonge Kracht uit Huissen. Op de schietbaan van SV De Treffers, een digitaal gemonitorde wedstrijdbaan van 25 meter, schoot de voorzitter met een superschot als demonstratie.

Voor een vaste medewerker Benny was een grote verassing gezorgd; hij mocht het bord onthullen dat boven “zijn” theehoek verborgen zat. Het heet nu “Benny’s place”. Benny is manusje-van-alles die altijd zorgt voor de grensvlaggen, de ballen en de thee en andere klusjes die er gedaan moeten worden. Benny was aangenaam verrast door dit gebaar.

Geschenken

De wethouder was niet de enige die met geschenken kwam. De Kinderspeelweek bood een prachtige plant aan om De Haar nog gezelliger te maken. En een groep van drie Molukse voormalige bewoners van Woonoord De Haar boden een miniatuurschip aan dat helemaal van  kruidnagels, ook wel Tjinken genoemd, gemaakt is. Het is een symbool voor de verbinding tussen hoe de Molukkers zeventig jaar geleden naar Nederland zijn gehaald per schip en hoe ze in Randwijk hartelijk werden ontvangen.

Kom zelf kijken

Er zijn heel veel momenten georganiseerd om eens even zelf een kijkje te nemen bij De Haar. Zo is er binnenkort een heuse Comedy avond: Randwijk Lacht, op 30 september. Het Repaircafe is maandelijks terug vanaf 1 oktober. Een gezellige pubquiz, op 2 oktober. De koffie-ochtenden, op elke even vrijdag van de maand vanaf 8 oktober. Op 31 oktober is er een Dartstoernooi voor KiKa.

EMM kan altijd nog voetballers gebruiken, er zijn zowel jeugd, als dames- en heren-elftallen. Schieten op een professionele baan is uit te proberen bij de Treffers. Kortom: De Haar. Echt wel de plek waar ruimte is voor heel Randwijk.

Bron: deels uit de Randwijker

Lees ook: 

♦♦♦

Adverteren op Overbetuwe.nieuws.nl ? Onze bezoekersaantallen blijven stijgen, wat onder andere goed is voor de zichtbaarheid van onze adverteerders. Wil jij je naamsbekendheid vergroten? Neem dan contact op met Leo Christiaens via de telefoon: 06-11087527 of via de mail:[email protected].

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen