Dieren van Exotum helpen jonge mantelzorgers ontspannen

Eva en Tim
Foto: Exotum

Forte Welzijn en Exotum organiseren een activiteit voor jonge mantelzorgers om ze even te laten ontspannen. Even weg van de zorg voor een ander. Het hoofd leegmaken. Ontspannen.

Woensdag 15 december kunnen jonge mantelzorgers uit gemeente Overbetuwe van 4 tot en met 12 jaar dieren ontmoeten in het nieuwe jongerencentrum in Driel. Deze activiteit is van van 15.00 tot 17.00 uur in Zalencentrum de Oldenburg. Geef je nu op via [email protected] of stuur app naar Saskia Henze coördinator Mantelzorg Overbetuwe 06-46375070.

Helende werking van dieren

Eva van Exotum: “Ik merk dat dieren vaak een helende uitwerking hebben op kinderen. Dieren zijn voorspelbaar, luisteren en zullen nooit oordelen. Dat maakt deze activiteit tot een bijzondere ontmoeting tussen jonge mantelzorgers onderling, maar ook als mens in de een-op-een relatie met het dier!” Exotum en Forte Welzijn maken dit mogelijk voor de jonge mantelzorgers. “Contact met mensen die hetzelfde meemaken en even iets anders kunnen doen dan zorgen voor een ander is belangrijk”, aldus Saskia Henze.

Ben jij jong en zorg je voor iemand? Het kan je zomaar overkomen: iemand uit het gezin wordt ziek of heeft een aandoening. Dan moet vaak het kind bijspringen. Jonge mantelzorger zijn betekent dat je zorgt voor of zorgen hebt over iemand in je omgeving. Het kan zijn dat je je zorgen maakt over je moeder die vaak somber is, op je gehandicapte broertje moet passen of de boodschappen doet voor je opa met dementie en hem helpt in het huishouden. In deze situaties is het zo dat een kind opgroeit met iemand die zorg nodig heeft. Saskia Henze: “Zorg je voor of maak je je zorgen over iemand uit jouw gezin of familie of heb je een broertje of zusje waar je ouders meer zorgen over hebben. Bijvoorbeeld omdat je broertje/zusje een beperking of een chronische ziekte heeft. Dan ben je jonge mantelzorger.”

Even voorstellen: Exotum

Exotum is opgericht door Eva en Tim en is ontstaan uit hun grote hobby. Zij rijden stad en land af om kinderen overal een leuke dag te bezorgen met behulp van hun exotische dieren. Jarenlang hadden Eva en Tim deze voor hun hobby gehouden en steeds weer merkten zij hoe geïnteresseerd mensen waren in hun dieren. Dat is uiteindelijk uitgegroeid tot een bedrijf waarbij groot en klein in contact worden gebracht met allerlei prachtige exotische dieren op kinderfeestjes, lessen op school of bij bedrijven. Hun missie is om meer mensen voor te lichten over reptielen, geleedpotigen en andere bijzondere (exotische) dieren.

Eva en Tim zijn van mening dat kennis helpt om meer begrip en respect voor deze dieren en hun natuurlijke leefomgevingen te creëren. Daarbij willen ze bepaalde angsten en taboes doorbreken die zij nu vaak terugzien bij mensen. Zo is niet iedere slang een gifslang en zijn niet alle vogelspinnen dodelijk. Zij willen graag hun steentje bijdragen door kinderen (en hun ouders) uitleg te geven over deze bijzondere dieren.

Welzijn van de dieren staat voorop

Exotum heeft een grote verscheidenheid aan exotische dieren. Zo hebben ze verschillende reptielen, zoals slangen, schildpadden en hagedissen. Maar ook minder bekende dieren zoals de flappentak, de tenrec en de reuzenslakken. Voor de echte griezelaars zijn er natuurlijk ook nog een aantal spannende insecten als de vogelspin in de collectie.  Sinds kort hebben ze zelfs uilen in hun collectie! De dieren variëren in grootte, van ongeveer een centimeter tot wel meer dan 2 meter. De dieren worden met grote liefde verzorgt, wat maakt dat Eva em Tim hen mee kunnen nemen naar deze activiteiten. Uiteraard staat bij alle activiteiten het welzijn en de veiligheid van de dieren voorop.

♦♦♦

Adverteren op Overbetuwe.nieuws.nl ? Onze bezoekersaantallen blijven stijgen, wat onder andere goed is voor de zichtbaarheid van onze adverteerders. Wil jij je naamsbekendheid vergroten? Neem dan voor adverteren contact op met Leo Christiaens via de telefoon: 06-11087527 of via de mail: [email protected]. De redactie is te bereiken via [email protected].

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen