Ouders tegen huidige woningbouw zonder activiteitenveld Heteren

Foto: Overbetuwe Nieuws

Heteren – Patricia en Arjan, twee vertegenwoordigers van de groep van leerlingen van de Brede School, hebben dinsdag 8 maart een petitie aan wethouder Dimitri Horsthuis – Tangelder en Wijnte Hol overhandigd. De petitie was een protest tegen de plannen voor de woningbouw waar geen plaats wordt gemaakt voor een activiteitenveld tegenover de school.

Petitie

In de petitie valt te lezen: “Wij hebben als groep ouders van leerlingen van de Brede School moeten constateren dat er voor het te bebouwen terrein van LB Gerritsen nu twee plannen zijn met beide hetzelfde aantal woningen waarbij in het ene plan wel het gewenste veldje (30x42m2) is opgenomen en in het andere plan niet. Wij zien dit als de laatste kans om extra ruimte te geven aan de leerlingen van de scholen, de organisatie van Koningsdag en de diverse sportverenigingen. Het is nu of nooit! Heteren groeit en blijft groeien nu kan het nog straks niet meer. In beide plannen is het aantal huizen exact hetzelfde en is er een groenstrook gepland.

Deze groenstrook moet kinderen van de scholen en kinderopvang de mogelijkheid bieden om daar te kunnen gymen bij mooi weer. Het verschil is dat in het plan van de scholen het veldje iets groter is en dichter bij de Bongerd ligt dan in het plan van de woningstichting. Hierdoor is het veldje geschikt om een schoolklas voldoende bewegingsruimte te geven en, nog veel belangrijker, dat de kinderen op een veilige afstand van de Flessestraat kunnen sporten. Een ander vaak gehoord argument is dat er genoeg veldjes elders in het dorp zijn. Dat klopt maar schoolklassen (met kinderen vanaf 4 jaar) hebben slechts 50 minuten sportles en dan kost het allemaal te veel tijd (klas uit, in de rij, hand en hand veilig oversteken, materiaal ophalen in de Bongerd, naar het veldje aan de Kamperfoeliestraat lopen, etc. etc.) en is de les alweer bijna om voordat ze überhaupt aan sporten toekomen.

Ook  de route naar de Kamperfoeliestraat  zorgt voor onveilige situaties waarbij je met een groep kinderen  4x moet oversteken. Maar ook met de huidige stortbuien die vaker gaan voorkomen is het grote veld van belang zodat al dat regenwater de grond in kan lopen en niet de straten en tuinen blank kan zetten. Dit is waarom wij als betrokken ouders de petitie hebben opgezet zodat er nog eens goed en serieus gekeken moet gaan worden naar het plan.”

Er was een sportveld toegezegd

Patricia vindt het eigenlijk van de zotte om hiervoor een petitie op te moeten starten, want eigenlijk was een sportveld toegezegd. Er zijn twee bouwtekeningen voorgelegd, waar in een ervan een wadi is ingepland. Maar dat is geen geschikte plek voor kinderen om te sporten. Natuurlijk kunnen de kinderen sporten op het sportveld aan de Kamperfoeliestraat, maar daar zitten ook een aantal bezwaren aan vast. Dat voorstel wordt door de ouders van de leerlingen in ieder geval afgekeurd. “Het mooiste zou zijn om het activiteitenveld recht tegenover de school te hebben”, zegt Patricia. Ook sportverenigingen en activiteitencommissies kunnen daar dan gebruik van maken. De petitie is door 187 personen ondertekend.

Voor de bijeenkomst hadden Patricia en Arjan alle politieke partijen uitgenodigd. Daarvan waren zeven ondanks hun drukke agenda aanwezig. Slechts VVD en SGP lieten het afweten. Het CDA gaat hun standpunt niet veranderen en blijven achter het voorgestelde plan staan dat het zwaartepunt op de woningbouw heeft liggen. Maar ze zijn bereid om te kijken naar het activiteitenveld dat er wel komt en deze geschikter te maken. Bovendien kan de verkeersveiligheid van de Kamperfoeliestraat worden verbeteren. Uiteindelijk moet de initiatiefnemer hier ook mee akkoord gaan. Er is een participatieproces gelopen; van de 29 wensen zijn er 28 ingewilligd en eentje niet.

In principe zijn zowel GBO, GroenLinks, D66, BOB, PvdA en ChristenUnie het er mee eens dat eerst alle mogelijkheden moeten worden onderzocht. Ongeacht of ze voor of tegen het gewenste activiteitenveld zijn. Alle feiten moeten eerst vastgesteld zijn, zodat de raad een goede afweging kan maken. Er is een belang vanuit een aantal groepen en de initiatiefnemer heeft de taak om uit te leggen waarom hij vindt dat het activiteitenveld niet inpasbaar is. Er zitten altijd aspecten in waarover de gemeenteraad later over kan buigen.

Het bestemmingsplan procedure gaat nog lopen en dan zal het pas de gemeenteraad er een oordeel over vellen. Als de raad dan voor het activiteitenveld stemt dan betekent dat dat ze dan ook de verantwoordelijkheid nemen naar de huurdersvereniging, de belanghebbenden, en omwonenden en uiteindelijk de woningstichting.

De initiatiefnemer de woningstichting

De woningstichting Heteren was niet uitgenodigd. Ruud Maatman, directeur van de woningstichting, laat weten:

‘In 2004/2005 is de grond gekocht door de woningstichting om daar woningen te gaan bouwen,  zowel sociale als ook koopwoningen. De nood is op dit moment hoog en zal alleen maar verder toenemen. De stroom vluchtelingen uit Oekraïne en Syrië, statushouders en mensen uit beschermd wonen is groot. Daarnaast willen jongeren graag op eigen benen staan en willen een eigen woning. Er moeten dringend woningen bijkomen.

De woningnood is hoog. We moeten gauw nieuwe woningen bouwen om aan de vraag te kunnen voldoen.

Er is een participatieproject opgestart waarbij de huurdersvereniging, de gemeente, de Brede School, de omwonenden en de beheerder van de sportzaal en de dorpsraad werden betrokken. De wensen die naar voren komen zijn vrijwel allemaal verwerkt op dat activiteitenveld na. Het plan dat daaruit kwam leek voor ons de beste. Burgerparticipatie betekent dat burgers aan de tekentafel mee mogen denken. Maar sommige dingen kunnen niet in het plan. Wij willen nu graag gaan bouwen. Als de wijzigingen moeten komen door het activiteitenveld dan zal de woningbouw worden uitgesteld en onnodige kosten bij komen.”

♦♦♦

Adverteren op Overbetuwe.nieuws.nl ? Onze bezoekersaantallen blijven stijgen, wat onder andere goed is voor de zichtbaarheid van onze adverteerders.

Wij denken graag met je mee om de reclame-euro zo optimaal mogelijk te besteden. Door lokaal te adverteren op Overbetuwe Nieuws tegen een concurrerende prijs! Neem contact op met Leo Christiaens via de telefoon: 06-11087527 of via de mail: [email protected].

De redactie is te bereiken via [email protected].

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen