Eerste uitgiftepunt gratis menstruatieproducten in Bibliotheek Elst

Gratis menstruatieproducten voor de kritieke dagen bij de bieb
Gratis menstruatieproducten voor de kritieke dagen bij de bieb
Foto: SouthernSun via Pixabay

Elst – Bibliotheek Elst is sinds eind mei het eerste uitgiftepunt in Overbetuwe voor gratis menstruatieproducten voor mensen met een kleine portemonnee. In overleg met de gemeente Overbetuwe heeft de bieb haar locatie beschikbaar gesteld. Het Armoedefonds stelt de materialen beschikbaar.

In de bibliotheek staat een kast waar vrouwen die weinig te besteden hebben gratis maandverband en tampons kunnen halen. Ze kunnen hier gebruik van maken zonder  aanmelden. Wethouder Chantal Teunissen is blij met het initiatief.

“Ik hoop dat in  Overbetuwe veel vrouwen en meisjes die het nodig hebben de weg naar het uitgiftepunt  weten te vinden. Het màg niet zo zijn dat meiden een paar dagen school en vrienden  missen omdat er in hun gezin niet voldoende geld is om menstruatieproducten te kopen.  Het zijn vaak al niet de beste dagen van de maand. Daarom ben ik ontzettend blij dat  het Armoedefonds en de bieb dit initiatief hebben opgepakt.”

Uitbreiding

Per maand is er voldoende materiaal aanwezig voor zo’n 100 vrouwen. Het maandverband en tampons worden geleverd door het Armoedefonds. De komende zes  maanden kunnen vrouwen uit heel Overbetuwe van dit initiatief gebruik maken. Als blijkt  dat de kast met menstruatieproducten een succes is, komen er meer uitgiftepunten, zoals bij de Voedselbank en scholen.

Geen keuze hoeven maken

In Nederland heeft één op de tien vrouwen niet altijd geld voor maandverband of tampons. Net als het Armoedefonds vinden de gemeente en de bibliotheek dat hygiëne  geen luxe mag zijn. Het materiaal is vooral bedoeld voor meisjes en vrouwen die vanwege hun krappe budget soms of regelmatig andere keuzes in persoonlijke hygiëne  moeten maken. Op veel plekken in Nederland wordt deze ondersteuning bij menstruatiearmoede opgepakt. Op Menstruatie-armoede is hierover meer informatie te vinden.

De bibliotheek Elst is gevestigd aan het Europaplein 1. De bieb is op werkdagen  geopend van 14.00 tot 17.30 uur en op zaterdag van 10.00 tot 12.30 uur.

♦♦♦

Adverteren op Overbetuwe.nieuws.nl ? Onze bezoekersaantallen blijven stijgen, wat onder andere goed is voor de zichtbaarheid van onze adverteerders.

Wij denken graag met je mee om de reclame-euro zo optimaal mogelijk te besteden. Door lokaal te adverteren op Overbetuwe Nieuws tegen een concurrerende prijs! Neem contact op met Leo Christiaens via de telefoon: 06-11087527 of via de mail: [email protected].

De redactie is te bereiken via [email protected].

Cookieinstellingen